universul-latino-iasi.com


Du-te la cuprins

Salsa

Muzica Latino

Salsa inseamnā ritm, pasiune, cāldurā, dans, comunicare, contaminare, avangardā ...

A reusi sā avem o istorie a Salsei nu e asa de simplu. Urme ale originii pot fi intālnite in cultura muzicalā a multor tāri din America Centralā, in moduri si cu caracteristici diferite : din Cuba in Puerto Rico, din Colombia in Venezuela. Tocmai pentru cā teoriile cu privire la originile Salsei sunt diverse si uneori in contrast, s-a incercat sā se punā accent pe aspectul cronologic si social – muzical a diferitelor realitāti, fārā a stabili adevāruri absolute.
Cea mai mare dificultate in a defini si incadra evolutia este intersectarea si natura multiplā ale inceputurilor, de la nasterea ei in diaspora diferitelor tāri, la bogātia contaminārilor si transformārilor, in diverse locuri si ambiente.
Pentru unii la Salsa e doar cea cubanā, influentatā de Son si Rumba, altii preferā sā o identifice cu cea portoricanā iar altii cu stilul metropolitan din New York. In realitate Salsa trebuie privitā ca o formā muzicalā minunatā, datoritā miilor de particularitāti si diferente si care rāmāne legatā totusi prin anumite aspecte de bazā de locul de unde provine. Salsa are elemente specifice, care o definesc, si care fac ca oricum sā rāmānā fedelā structurii sale originare, in ciuda faptului cā suferā transformāri si mutatii. Din insulele Americii Latine in Barrio (cartier latin in New York) , si pānā in orasele reci ale Europei.
Alte teorii cu privire la originile Salsei o oglindesc ca o sintezā a ritmurilor care o preced, ca Son, Rumba, Mambo, Guaracha. In traditia cubanā este consideratā ca un ritual de galanterie si curtare in muzicā. Pentru altii Salsa evidentiazā caracterul tribal in esenta cea mai veche. De fapt Salsa are rādacinile originare in traditia africanā, se afirmā in concluzie cā prima formā de clave ar fi prezentā in continentul negru si cā forma originarā se creazā in Africa.
Din intersectarea de traditii si culturi diferite (africane pe de o parte si cele hispanoeuropene pe de alta) avem de-a face pe continentul american cu instrumente, ritmuri, cāntece, religii, culte. Liniile fundamentale ale melodiei si armoniei europene au fost rapid integrate in ritmurile provenite di Africa, intr-un teren fertil si creativ ca cel caraibic, gāsind in Cuba centrul de intersectare. In timp ce anumite ritmuri ca Conga, Rumba, Guaguanco, Yambu e Colombia rāmāneau la o sonaritate africanā, Danzon-ul poate fi considerat primul produs hibrid, nici african nici european, nāscut din amestecul dintre contraddanza francezā cu ritmurile africane.
Dupā proclamarea Independentei Cubei in 1901, au fost aplicate restricti in cadrul social-cultural, printre care si cea de a nu cānta la tambururi de origine africanā. Aceasta provoacā nasterea de formatii vocale chemate Coros de Clave, rāspāndind vocalitatea si textele pentru cāntece. Mutāndu-se incet incet din ambientul rural spre oras, aceste noi tendinte dau nastere unei noi forme muzicale Son-ul, care combinā o parte liricā ce prezintā o „temā” si o parte ritmicā (montuno).
O a treia interpretare este cea in care Salsa, acest simplu cuvānt apare ca termen comercial, dezvoltāndu-se in Statele Unite pentru a globaliza diversele ritmuri muzicale caraibice, si in sens larg, latinoamericane, unite printr-o bazā comunā: la Clave.
Cum s-a intāmplat si cu Mambo, cu Rumba si majoritatea ritmurilor latine, si Salsa in scurt timp a pātruns in Statele Unite. Aici in jurul anilor 70, datoritā intersectārii cu alte culturi muzicale se naste si se dezvoltā Salsa Metropolitanā, vivace si plinā de fantezie, mai putin aristocraticā si mai aproape de realitatea durā din Barrio - Cartierul Latin din New York . Acest oras devine teren fertil pentru transformarea ei, punct de referintā pentru artistii latinoamericani de diferite proveniente. In ghetourile marilor orase americane, marginalizarea, sārācia si lupta cotidianā pentru supravietuire pun la probā grea emigrantii, care lāsau tara lor pentru a-si cāuta norocul in Eldorado american. Barrio este populat de portughezi, venezuelani, cubani, uruguaiani, colombiani si portoricani, o multime de culturi deverse, bogate de istorie si traditii muzicale. Son-ul cuban gāseste teren fertil in metamorfoza sa si se intālneste cu alte stiluri in aceeasi fazā: jazz, rhytm’n’blues, cumbia si rumba. Printre cei care sustin teoria care revendicā nasterea acestui dans glorios, sunt portoricanii, din Puerto Rico , colonie americanā, insulā independentā, care spre diferentā de Cuba, victimā a embargoului economic, reusi in ultimii treizeci de ani o dezvoltare si impunere de noi elemente a acestui nou si spectaculos ritm muzical numit SALSA, in timp ce, se zice, Cuba ramase legatā de traditiile sale populare.
Puerto Rico a fost avantajat cu sigurantā de casele discografice americane care lansau muzica portoriquena. Productia muzicalā a insulei crescu, inbunātātindu-se, devenind cuibul de nastere a mari artisti si orchestre ca "El Gran Combo de Puerto Rico" . Dar ajungānd la originea grupurilor muzicale istorice a Salsei, e imposibil a nu se aminti faimoasa "Fania All Star" , ideatā de flautistul Johnny Pacheco, care reusi sā obtinā finantare pentru proiectul de a infiinta o orchestrā formatā din cei mai renumiti artisti ai muzicii latine ca Tito Puente, Celia Cruz, Roberto Roena, Papo Luca, Ray Barreto, Ruben Blades, Roberto Rodriguez e Willy Colon.
In putini ani fenomenul SALSA a explodat in toatā lumea , cu mare atentie din partea caselor discografice americane. Producātorii se gāsesc cu un produs comercial de mare impact, dar fārā nume. Nu se putea numi Son pentru ca se putea usor face confuzie cu cuvāntul de origine englezā sound, motiv pentru care cineva se gāndi sā foloseascā un cuvānt care poate fi in acelasi timp, usor de amintit si sinonim cu amestec, asa cā fu denumit SALSA.
Robert Palmer, critic muzical la New York Times, cunoscātor al universului muzical american, afirma cā, in ciuda fuziunii intre diferite elemente muzicale, in Statele Unite ale Americii, albii dansau si ascultau Rock, negrii sunau Blues, mentinānd vie segregarea rasialā; in schimb in Barrio, Salsa e motiv de unire, loc in care se amestecā culturi diferire fārā distinctie de rasā si provenientā.
Secretul acestui ritm stā tocmai in aspectul universal, in infinitatea de definitii posibile pe care le poate dobāndi. Salsa inseamnā ritm, pasiune, cāldurā, dans, comunicare, dar si criticā, politicā, avangardā, contaminare, expresie de multiple limbaje, pentru cā in lunga istorie a muzicii latinoamericanā, raportul intre minte si trup, intre ocupatie si divertisment, a fost foarte strāns, totul reunit intr-un unic univers, cel salsero.


Home | Despre noi | Cursuri in Iasi | Serate | Festival | Muzica Latino | Foto | Video | Contact | Harta site


Inapoi la cuprins | Inapoi la meniul principal